Koronavirus pandemia

15.03.2020

WHO julisti uuden koronaviruksen eli SARS-CoV-2-virukseksi nimetyn ja COVID-19-tautia aiheuttavan sairauden olevan pandemia. Tauti koskettaa nyt kaikkia ihmisiä eri mantereilla ja erityisesti terveydenhuollon ammattilaisia ja alan opiskelijoita. Tällä hetkellä 125 000 ihmistä 118 eri maassa on sairastunut tautiin. Suomessa vahvistettuja tartuntoja on 109, joista suurin osa on ollut lieviä. Suomen epidemia tulee THL:n näkemyksen leviämään yhä edelleen.

SARS-CoV-2-virus on helposti tarttuva, vaipallinen virus. Sen aiheuttama COVID-19-tauti on useimmilla ihmisillä lievä, mutta tauti voi levitä myös hengenvaaralliseksi keuhkoissa. Kuolleisuus taudissa on selvästi normaalia kausi-influenssaa suurempaa. Tautiin ei ole tällä hetkellä parantavaa hoitoa tai ennaltaehkäisevää rokotetta.

Tauti on erityisen vaarallinen iäkkäille ja muille riskiryhmiin kuuluville, kuten astmaatikoille ja syöpäpotilaille. Perusterveillä lapsilla sen sijaan COVID-19 on ollut toistaiseksi hyvin lievänä, mikäli he ovat sairastuneet. Aikuisilla tauti on pääsääntöisesti flunssan tai influenssa kaltainen, itsestään paraneva tauti. Sairaalahoitoa tarvitaan korkeassa kuumeessa tai hengitysvaikeuksien esiintyessä.

Tärkein ennaltaehkäisevä keino on hyvä hygienia eli käsien pesu ja tarvittaessa alkoholipohjaisten (> 70 %) käsidesi-infektioaineiden käyttö.

  1. Mikäli saat flunssan eli ylähengitysteiden tai alahengitysteiden oireita, peruthan aikasi. Et siis voi tulla hoitoon flunssaisena.
  2. Muista pestä käsiäsi usein. Pese kädet saippualla vähintään 20 sekunnin ajan, ja kuivaa kädet paperiin. Desinfioi myös kätesi.
  3. Itse pesen ja desinfion käteni hoitotyössäni ennen ja jälkeen asiakaskäynnin.
  4. Desinfioin myös maksupäätteen, puhelimeni, näppäimistöni, ja hiiren joka asiakaskäynnin jälkeen.
  5. Pesen hoitopöytäni huolella sille tarkoitetulla aineella jokaisen asiakkaan välissä.
  6. Desinfioin tai pesen päivän lopuksi kosketuspinnat, mm. käsinojat, ovenkahvat, hanat ja pöytäpinnat.
  7. Emme kättele koronavirus pandemian aikana.

19.05.2020Päiväaikoja ma-ke
28.03.2020Iltaisin aikoja
15.03.2020Koronavirus pandemia